הכנת גבינת פטה ביתית – מתכון מסורתי ופשוט

שתף את הפוסט

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

כשהתחלתי להכין גבינות בביתנו ברמות השבים, גבינת הפטה הייתה אחת הראשונות שהעזתי להתמודד איתה. יש משהו כמעט קסום בתהליך ההפיכה של חלב טרי לגבינה לבנה, מלוחה ומתפוררת בדיוק במידה הנכונה. הפטה, שמקורה ביוון העתיקה לפני יותר מ-6,000 שנה, היא אחת הגבינות העתיקות בעולם שעדיין מיוצרת באותן שיטות מסורתיות. 

במהלך השנים האחרונות, שכללנו את המתכון שלנו עד להגעה לפטה מושלמת – כזו שמשלבת את הטעמים המסורתיים עם טכניקות מודרניות שמבטיחות תוצאה מוצלחת בכל פעם.

כיצד להכין גבינת פטה בבית?

גבינת הפטה היא אחת הגבינות הנפלאות להכנה ביתית. היא לא דורשת ציוד מתוחכם מדי, אבל כן דורשת דיוק, סבלנות והבנה של התהליך. כדי להבטיח תוצאה טעימה ואחידה – הדרך הטובה ביותר ללמוד היא דרך הידיים, הלשון והלב.

הכנת גבינת פטה כוללת חימום של חלב איכותי, הוספת קלציום כלוריד + מחמצת + אנזים הגבנה, חיתוך הגבן לקוביות, סינון וניקוז הדרגתי, המלחה והבשלת הגבינה בקירור. הציוד הנדרש פשוט יחסית – סיר נירוסטה, מד חום, בד גבינה, כלי ניקוז ומיכל אחסון. 

טיפ מקצועי: איכות החלב משפיעה ישירות על טעם הגבינה. אם אפשר, השתמשו בחלב לא מפוסטר (גולמי), אך אם זה לא זמין, חלב מפוסטר ברמה נמוכה (73°C) עדיף על פני חלב UHT. אצלנו בחווה אנחנו משתמשים בחלב הטרי מהעיזים שלנו, אבל גם חלב קנוי יכול לתת תוצאות מצוינות.

למה כדאי להכין גבינת פטה בבית?

ראשית, הטעם עשיר ומורכב יותר מגבינות קנויות. כשמכינים בבית, אפשר לשלוט בדיוק במידת המליחות, ברמת החמיצות ובמרקם של הגבינה.

שנית, אתם יודעים בדיוק מה נכנס לגבינה שלכם – אין תוספים מיותרים, חומרים משמרים או צבעי מאכל.

שלישית, למרות שההשקעה הראשונית בציוד עשויה להיראות גבוהה, לטווח ארוך זה חסכוני משמעותית, במיוחד אם אתם צורכים הרבה גבינת פטה.

והחשוב מכל – ההנאה והסיפוק!

יש משהו מרגש בלהגיש לחברים ומשפחה גבינה שהכנתם במו ידיכם ולראות את התגובות הנלהבות.


סדנאות להכנת גבינות בבית

תהליך הכנת הגבינה נראה פשוט, אך כל שלב בו דורש דיוק – ולכן מומלץ ללמוד אותו בליווי מקצועי.

בסדנאות שלנו תלמדו:

  • איך להכין גבינת פטה שלב אחר שלב.
  • איך לשלוט ברמות המליחות והחמיצות.
  • איך לאחסן את הגבינה לאורך זמן.
  • איך לשלב תוספות (כמו עשבי תיבול, פלפל חריף או שמן זית).

תוך כמה שעות תצאו לא רק עם ידע מעשי ומקצועי, אלא גם עם גבינה שהכנתם במו ידיכם – ובטעם שקשה למצוא בחנויות.

רוצים ללמוד איך להכין גבינת פטה ועוד סוגי גבינות בהדרכה אישית?

הצטרפו לאחת הסדנאות שלנו ברמות השבים!

צרו קשר בטלפון או שלחו לנו מייל לתיאום מועד.

טיפים מקצועיים למתחילים

  • טמפרטורה קבועה – שמירה על טמפרטורה יציבה במהלך התהליך היא קריטית להצלחה. השתמשו במד-חום מדויק.
  • סבלנות – אל תזרזו את התהליך. כל שלב חשוב ומשפיע על המרקם והטעם הסופיים.
  • הניקוז – ככל שתנקזו יותר את מי הגבינה, תתקבל גבינה מוצקה יותר, ולהפך.
  • הגבינה הראשונה – אל תתייאשו אם הניסיון הראשון לא מושלם. כל הכנה היא הזדמנות ללמוד ולשפר.

וריאציות ותוספות

לאחר שרכשתם ביטחון במתכון הבסיסי, אפשר להתחיל לשחק עם וריאציות:

פטה בשמן זית – חתכו את הגבינה המוכנה לקוביות והניחו בצנצנת עם שמן זית איכותי, עלי רוזמרין, תימין ופלפל שחור גרוס. השאירו במקרר לפחות יומיים לפני ההגשה.

פטה חריפה – הוסיפו פלפל חריף קצוץ דק או פפריקה חריפה לגבינה לפני שלב האחסון הסופי.

פטה כבשים אותנטית – השתמשו בחלב כבשים טרי ליצירת גבינה בסגנון יווני מסורתי, עם טעם עשיר ומורכב יותר.

פטה רכה וקרמית – קצרו את זמן הניקוז ל- 30-40 דקות בלבד ליצירת גבינה רכה יותר, מושלמת למריחה על לחם טרי.

אחסון ושימור

גבינת פטה ביתית תישמר במקרר עד שבועיים כשהיא טבולה במי מלח. אם תרצו לשמר אותה לזמן ארוך יותר, אחסנו בצנצנת עם שמן זית שיכסה אותה לחלוטין – כך תוכל להחזיק מעמד עד חודש.

סימנים לגבינה שהתקלקלה: ריח חמוץ לא אופייני, שינוי צבע לצהבהב או ורדרד, או התפתחות עובש שאינו חלק מתהליך ההבחלה הטבעי.

רעיונות להגשה ושימוש

גבינת פטה ביתית היא הרבה יותר מסתם תוספת לסלט! הנה כמה רעיונות:

  • סלט יווני קלאסי – עגבניות, מלפפונים, זיתים שחורים, בצל סגול וקוביות פטה עם שמן זית וזעתר.
  • ספנקופיטה – מאפה פילו במילוי תרד, פטה ובצל – תענוג אמיתי!
  • פטה אפויה – הניחו בלוק פטה בתבנית עם עגבניות שרי, שום, שמן זית וזעתר, ואפו ב-200°C כ-15 דקות.
  • קיש ירקות ופטה – תוספת מושלמת לכל קיש ירקות.

הצטרפו אלינו לסדנת גבינות מקצועית

אין דבר משמח יותר מלראות אנשים מגלים את הקסם של הכנת גבינות ביתיות. אנו מקווים שהמדריך הזה נתן לכם את הביטחון להתחיל במסע המרתק הזה, ואנחנו מצפים לשמוע על החוויות שלכם עם הפטה הביתית הראשונה!

בגבינות ברמות אנחנו מעבירים סדנאות מקצועיות להכנת גבינות בוטיק, כולל פטה, קממבר, גבינות קשות ועוד. בסדנאות תקבלו הדרכה אישית, חומרי גלם איכותיים, וכמובן – תטעמו מהגבינות המיוחדות שאנחנו מייצרים.

להרשמה לסדנה הבאה התקשרו עכשיו או שלחו לנו הודעה

עוד לחקור